Hos Dryck & Mat i Uppsala står drycken – och det växtbaserade – i fokus. Krögare Niklas Engemar använder gärna citrusfiberpastan Basic Textur från ÅSÖ, bland annat i sorbet. "Här har jag hittat hem", säger han.

– Vi väljer ut de viner vi älskar och lagar sedan mat som passar till dem, säger Niklas Engemar. Det är lättare att anpassa mat till vin än tvärtom!

Lagom till vår inspirationsreporter Mathias Lindholms besök har Niklas Engemar gjort två olika hallonsorbeter – en med gelatin och en med Basic Textur citrusfiberpasta. Det visar sig att den med Basic Textur håller formen betydligt bättre än den med gelatin.

– Eftersom vi har många veganska gäster och försöker ligga i framkant på det området använder vi Basic Textur i våra sorbeter. Redan från början har vi tyckt att det känns konstigt att ha gelatin i sorbet. Det görs ju på fläskben och utesluter ju dessutom gäster som inte äter fläskött.

– Det bästa är att sorbet med Basic Textur håller sig fin längre på tallriken, säger Niklas Engemar.

Basic Textur citrusfiberpasta är perfekt att använda som stabilisator också i soppor, såser, dressingar, krämer, tryfflar, mousser med mera. Citrusfiberpastan stabiliserar varmt och kallt och är bra ersättare för äggula.