Felchlin Cacao Fruit Couverture är en helt unik choklad som innehåller endast två ingredienser – kakaomassa och kakaofruktsjuice. Resultatet är en couverture med intensiv chokladsmak, fin fruktighet, angenäm syrlighet och mycket umami.

Kakaofruktens frön, som förädlas till kakaobönor, utgör omkring 25 procent av frukten. Fruktköttet utgör också cirka 25 procent, övrigt är skalrester. Hittills har fruktköttet kastats bort på kakaoplantagerna eftersom det inte funnits något intresse eller praktisk möjlighet att ta hand om det.

Men tack vare Felchlins samarbete med utvecklingsföretaget Koa Impact har nu helt nya möjligheter skapats. Koa har utvecklat en metod för att ta hand om fruktköttet, vilket betyder att ett tusental kakaoodlare i Assin i Ghana kan öka sina inkomster med upp till 30 procent.

Juicen pressas av kakaofruktens kött och pastöriseras på plats för bästa hållbarhet. Hela processen görs i en mobil, solcellsdriven anläggning som flyttas mellan kakaoplantagerna i Ghana.

Felchlin Cacao Fruit Couverture innehåller inget tillsatt socker och kan med fördel användas i sockerfria, mjölkfria och veganska kreationer. Juicen tillför chokladen en angenäm sötma med fruktiga toner och balanserad syra.

Felchlin Cacao Fruit Couverture passar till mousser, tryfflar, gelato, sorbet, praliné, gianduja samt ganacher med kokosmjölk, fruktjuice och grädde. Smakmässigt kan fruktköttscouvertyren kombineras med exempelvis päron, persika, kardemumma, sesam, dadlar och honung. Den går fint även till kryddstarka smaker som torkad chili, ingefära, kanel och peppar.

Bilden: Färsk, delad kakaofrukt.