Andreas Askling, assisterande köksmästare på Brasserie Astoria i Stockholm, bjuder på två läckra sommarrecept: Pralin med jordgubbskola och vit choklad och en dessert med krusbär, fläder och vit choklad.

Andreas Askling är en av Sveriges mest erfarna kockar. Han har arbetat i ledande positioner i topprankade svenska restauranger men har också hunnit med några avstickare till New York, Maldiverna – och Vietnam.

– Jag jobbade som Executive Sous Chef på Caravelle Hotel i Ho Chi Mihn City och hade ansvaret för tre olika restauranger med 95 medarbetare, säger han. Ett fantastiskt ställe! Vietnam var lyckat även på det personliga planet eftersom jag träffade min fru Thao där!

Många förknippar nog Andreas Askling med Grand Hôtel och At Six i Stockholm.

– Grand Hôtel lockade hem mig från Vietnam, säger han. På Grand jobbade jag som kökschef i åtta år och var sedan med från starten på Hotel At Six vid Brunkebergstorg. 

Nu finns han på Björn Frantzéns Brasserie Astoria efter ett mellanspel på Görvälns Slott i Järfälla.

– Kökschefen Mikael Einarsson ringde och frågade om jag kunde bli assisterande köksmästare. Det tyckte jag lät jättespännande och tackade ja, säger Andreas Askling. Jag jobbar i köket men har också fokus på
leverantörer och koll på ekonomin.

 Andras Askling är mycket förtjust i det asiatiska köket, men dessert och konditori ligger honom också varmt om hjärtat.

– Min kollega Tim Westerlund och jag hittade en uppsättning pralinformar och kakaofärger i köket på Görvälns och började experimentera lite med praliner. De blev riktigt bra och jag har testat med många spännande smaker, bland annat hallon och dragon! 

– När det gäller desserter gillar jag att jobba med olika texturer och mycket med frukt, bär och – inte minst – choklad!

Dessert med krusbär, fläder och vit choklad.

Pralin med jordgubbskola och vit choklad.