Företag | Privatperson 3500 produkter i lager för omgående leverans Fri frakt vid köp över 1500 kr Säker betalning med 20 dagars faktura 0120-844 60 info@aso.se
BUTIK

VARUKORG

Du har inga produkter i varukorgen!

Fri frakt vid köp över 1500 kr
Moussetårta

Moussetårta

Skriv ut

Björnbär är bland de vackraste bären i skogen. Toppiga, ståtliga och blåsvart glänsande sitter de där på sina buskar, och stoppar man dem i frysen kommer de ut lika fasta och eleganta som när man stoppade in dem. Imponerande. Fast när de tinar säckar de ihop en aning förstås, men det förlåter man dem, så goda som de är. Dessutom har björnbär en ganska ”vuxen” smak som det är lite svårt att definiera. Frisk, lagom söt och syrlig på samma gång.

Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser

KLADDKAKEBOTTEN

  • 75 g smör
  • 175 g socker
  • 90 g ägg
  • 60 g vetemjöl
  • 12 g kakao
  • 5 g vaniljsocker

BJÖRNBÄRS- OCH SVARTVINBÄRSMOUSSE

  • 250 g björnbärspuré
  • 300 g vispgrädde (3dl)
  • 200 g turkisk yoghurt (ca 2 dl)

TOPPA MED

  • Färska björnbär

Anvisningar

  1. KLADDKAKEBOTTEN
    Sätt ugnen på 175°. Smält smöret, rör ner socker och ägg och blanda väl.
    Rör ner övriga ingredienser.
    Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter.
    Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna helt. Klä sedan insidan av formens kanter med plastfilm eller bakplåtspapper.
  2. BJÖRNBÄRS- OCH SVARTVINBÄRSMOUSSE
    Lägg gelatinbladen i rikligt med kalltvatten. Vispa grädden hårt och rör neryoghurten. Smält försiktigt urkramadegelatinblad i lite av björnbärspurén,blanda med resten av purén och hällden sedan under vispning ner i grädd-yoghurten. Fördela moussen i formenoch frys till nästa dag. Ta fram tårtan och låt den stå i rumstemperatur i 5 timmar eller i kylen 12 timmar innanservering. Dekorera med björnbär.

Egentligen består varje björnbär, liksom hallon, av flera små frukter och varje liten frukt innehåller ett frö. Björnbär är förstås heller inte en enda sorts bär utan ett samlings-namn på flera olika arter, där de vanligaste är söt björnbär. De olika arterna växer vilt i södra och mellersta Sverige ända upp till norra Svea-land. Bäst trivs de nära kusten där klimatet är mildare. Det finns även odlade sorter. Dessa kallas ibland svarthallon och eller björnhallon. Har man en björnbärsbuske i trädgården har man säkert noterat att alla bär på busken inte mognar samtidigt. Vill man äta dem direkt får man plocka dem efterhand som de mognar – för mogna bör de vara för att smaka som bäst. Mognar gör de oftast i september–oktober, och när man plockar dem får man vara beredd på att fruktbotten följer med. Man får pilla bort den sen. Ska man däremot göra sylt och marmelad får de gärna vara aningen omogna, så ger de bättre gelé.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår