Glykos, hink
Artikelnr: 49540
Säker betalning med 20 dagars faktura
3500 produkter i lager för omgående leverans
Fri frakt vid köp över 1500 kr
Produktinformation
Glukossirap (stärkelsesirap)
Glukossirap är en klar och trögflytande lösning som också kallas för stärkelsesirap eller glykossirap. Normalt framställs den genom en mer eller mindre fullständig hydrolys (spjälkning) av stärkelse från främst majs, vete och potatis. Vår glukossirap är helt glutenfri.
Glukossirap är oftast en blandning av sockerarterna glukos (dextros), maltos, maltotrios samt större stärkelsefragment, glukos och maltos ingår alltid. I vissa kvaliteter tillsätts en mindre del fruktos för att öka sötheten.
Glukossirap ska ha ett DE-värde (dextrosekvivalent) på minst 20 och en torrsubstanshalt på minst 70%.
Fördelar med Glukossirap
Tillsats av glukossirap gör;
- förhindrar kristallisation av sackaros (vanligt socker)
- ökar hygroskopiciteten (vattentoleransen) och viskositeten (en fysikalisk beteckning på en vätskas tröghet i flytande form)
- minskar sötheten
Dessa egenskaper har gjort att glukossirap fått stor användning inom glass- och konfektyrindustri men de används även flitigt för andra konditori- och bageriprodukter.
Snabbfakta
- Glutenfri stärkelsesirap
- Relativ söthet hos socker och sötningsmedel (sackaros = 1)
Glukos = 0,6–0,7 - Förvaras i kyl
- Vid deklaration av ingredienser ska benämningen glukossirap användas
Funktionella egenskaper
De funktionella egenskaperna för glukossirap är beroende av DE-talet.
Egenskaper | Lågt DE | Högt DE |
Söthet | | X |
Viskositet | X | |
Hygroskopicitet | | X |
Kristallisationskontroll | X | |
Fryspunktsnedsättning | | X |
Kokpunktshöjning | | X |
Osmotiskt tryck | | X |
Brunfärgningsreaktioner | | X |