Är det inte hög tid att lyfta fram Fruntimmersveckan – eller Flickveckan – igen? Självklart vill Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina ha en egen tårta på sina namnsdagar den 19–24 juli!

– Förr märkte vi en klar försäljningsökning den här veckan, säger Markus Ekelund, chefskonditor och VD på Thimons Konditori och Bageri i Nässjö. Men de senaste åren har intresset inte varit så stort. 

Vårt förslag är att ni utgår från ordinarie sommartårtor och fokuserar på en tårta per namnsdag och eventuellt kompletterar med några nya. 

– Vår Margaretatårta med mandelmassa, vaniljkräm och jordgubbar i gelé är en riktigt klassisk sommartårta till alla Margaretor, säger Alexandra Löfqvist, konditor på Thimons (bilden ovan). 

– Lennart-tårtan är en annan av våra sommarklassiker som också skulle passa till namnsdagsfirande i juli, säger Alexandra. Den har en skålformad mandelkakebotten som vi fyller med vaniljgrädde och jordgubbar! Lilla Gubben med havrekakebotten, cheesecakepannacotta och jordgubbsyoghurtmousse är en av mina personliga favoriter. Men de här två får vi väl döpa om tillfälligt...

Markus Ekelund föredrar bullar och kakor, men så här års kan det bli en och annan tårtbit också:

– Men då ska det nog vara en mazarintårta med färska jordgubbar och spritsad italiensk maräng. Det är gott!

Fruntimmersveckan – eller flickveckan – firas i Sverige och Finland. 19 juli: Sara. 20 juli: Margareta/Greta, 21 juli: Johanna. 22 juli: Magdalena/Madeleine. 23 juli: Emma/Emmy. 24 juli: Kristina/Kerstin. 

Fruntimmersveckan är en mycket gammal tradition med anor från medeltiden. Då firades fyra kvinnliga helgon.

Behöver du tårtinspiration? Ta en titt i vår receptbank, sök på "tårtor". 

Tårtor i bild ovan: Konditor Alexandra med Lilla Gubben. Margaretatårta (t v) och Friska Hilda (t h), en citronkladdkaka med passionscurd, mangomousse och italiensk maräng.