I denna film, av totalt 3 filmer vi gjort om toppkonditorn Anders Oskarsson, får vi höra om hans otroliga resa som tävlande konditor i de absolut högsta divisionerna. Tävlandet kulminerade 2017 då han vann det prestigefyllda priset Årets Konditor i världen. Innan dess har han tävlat i Kocklandslaget, Årets konditor, blivit Konditorernas Konditor och mycket mera. Se, lyssna och låt dig inspireras av denna man som lever konditoryrket hela sin vakna tid på vägen till absolut perfektion.

När toppkonditorn Anders Oskarsson 2017 blev Årets konditor i världen, var det toppen på en drygt tjugo år lång tävlingskarriär som resulterat i en rad vinster och utmärkelser. Anders har bland annat blivit Årets konditor, Konditorernas konditor och vunnit VM-silver med kocklandslaget. Sedan tjugo år tillbaka driver 45-åringen tillsammans med kompanjonen Martin Andersson Nilssons Konditori i Oskarshamn som blivit utsedda till Årets konditori både 2009 och 2018.

Tävlingskarriären började dock i moll när Anders gjorde sin första tävling på Bella Center i Köpenhamn 1995.

-Det gick käpprätt åt skogen, skrattar Anders.

Skam den som ger sig, Anders bestämde sig för att fortsätta tävla.

-Jag hade fått blodad tand. Fast jag tog hjälp av de som är duktiga och som kunde hjälpa mig med vad jag skulle träna på och tänka på.

Redan året efter debaclet i Köpenhamn tog Anders revansch när han blev juniorvärldsmästare i marsipan i Milano.

Anders blev senare chefskonditor i svenska kocklandslaget som erövrade ett VM-silver. Framgångarna fortsatte med att han blev Årets konditor 2015 och Konditorernas konditor 2017. Samma år vann han det prestigefyllda priset Årets konditor i världen.

-Att bli nominerade var stort, men jag trodde inte det fanns en chans att ta hem priset. Jag skrev ett cv och sedan tittade de på mina gamla meriter, det är så det går till. Jag minns den morgonen jag fick reda på att jag hade vunnit, det var fantastiskt. Och det var fantastiskt att få komma till Mexiko och ta emot priset. Det har betytt oerhört mycket, både för mig och för konditoriet.

Utöver att hjälpa konditorerna i det finska kocklandslaget så har Anders numera lagt tävlingsskorna på hyllan som han själv uttrycker det. Han satsar i stället helhjärtat på entreprenörskapet och att utveckla sitt konditori.

-Det känns så kul, säger han.

Se hela filmen