Vår inspirationsreporter Mathias Lindholm tittar in hos Lanemo Konditori & Bageri i Linköping, som nyligen firade sitt 80-årsjubileum. Anna Lanemo, delägare i tredje generationen, berättar om hur företaget jobbar i skuggan av pandemin.

Hösten 1939, strax efter andra världskrigets utbrott, startade Elsa och Per Lanemo konditori i Linköping. De första åren blev tuffa – råvarorna var dyra och i många fall också ransonerade. Kriget tog slut, hjulen började rulla och Lanemo Konditori & Bageri växte sakta men säkert och är i dag något av en institution i Linköping. 

Våren 2020 ställs hela branschen inför utmaningar som delvis påminner om hur det var under andra världskriget och som ingen kunde ana för några månader sedan.

– Vi begränsar antalet kunder i butiken till fyra i taget, man får vänta utanför tills någon kommer ut igen, säger Anna Lanemo, som i dag driver konditoriet tillsammans med sin bror Ola. Vi öppnade uteserveringen tidigt, vi går också ut och levererar till bilkunder som ringer innan. Det gör att många som varit tveksamma vågar handla!