Smörgåstårtan – den hade väl sin storhetstid på 1980-talet? Kanske det – men något har hänt de senaste åren och den matiga tårtan syns allt mer i kyldiskar och på Instagram.

– Översätt en vanlig maträtt till smörgåstårta, ta till exempel "Biff och Bea". Då kan du fylla den med rostbiff eller pulled beef och potatissallad med dragon, säger Oscar Målevik (bilden) på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm.

Haga Tårtcompani & Bageri har sedan starten haft smörgåstårtor i sortimentet.

– Vi har gjort tårtorna på ett nytt och spännande sätt, ofta säsongsbetonat. Det har lett till flera tidningsreportage och därefter har många andra hakat på, säger han.

Brödet är mycket viktigt i en smörgåstårta, enligt Oscar Målevik:

– Vi jobbar helst med levaindeg. Den har större porer och suger in fyllningen på ett bra sätt. Vi masserar alla bottnar med crème fraîche innan monteringen. Lägg ihop tårtan dagen före och dekorera strax innan leverans. Då blir det bäst!

– Det är innehållet som räknas, satsa på fyllningen och spara på dekorationen. Dekorera, men ta inte i för mycket. Vår prinsess-smörgåstårta med flätad gurka blev snabbt en succé.

Tänk också på att ha en eller ett par veganska alternativ i sortimentet. Hos Haga är det stor efterfrågan på dem.

– Innehållet kan exempelvis vara sojabönskräm eller morotskräm med basilika, tipsar Oscar Målevik. Morotskrämen gör vi på vår egen morotspuré som vi stabiliserar med Instant Vegan Gel från ÅSÖ. Det är faktiskt världens bästa produkt för stabilisering! (Instant Vegan Gel, Nr 26896).

 

VÄRLDENS LÄNGSTA SMÖRGÅSTÅRTA

I mars 1985 gjordes världens längsta smörgåstårta i Köping. Händelsen skildras i filmen Tårtgeneralen med Mikael Persbrandt i rollen som initiativtagaren Hasse P. Han fick god hjälp av Konditori Bivur som gjorde det praktiska jobbet med tårtan. Filmen spelades också in i Köping och i konditoriet. Läs mer på bageribivur.se.

 

Bilden ovan till vänster: Hagas skärgårdssmörgåstårta skagenröra, kaviar, färskost och rökt lax. Till höger: Hagas prinsess-smörgåstårta med skagenröra och äggkräm med brynt smör.