Emma Johansson, operativ chef på Robin Delselius Bageri i Stockholm, bjuder alla Åsö-kunder på några recept med fin syrlighet!

Operativ chef är en inte helt vanlig titel i konditor- och bageribranschen.

– Jag fungerar som Robins högra hand och assisterar honom i företagets utveckling, säger Emma. Jag ser till att produktionen och butikerna i Kvarnholmen, Södermalm, Sickla, Gamla Enskede och Stavsnäs fungerar på bästa sätt.

När Robin Delselius startade 2016 bakades allt på Söder, men i dag finns produktionen i toppmoderna lokaler i bästa läge på Kvarnholmen i Nacka.

Emma Johansson har ett stort intresse för smaker och har tidigare arbetat som sommelière på restaurang.

– Men den kreativa delen i dryckesprovningarna blev för begränsad, säger hon. Jag ville jobba mer hantverksmässigt och gick en bageri- och konditorutbildning på Komvux.

Hon praktiserade hos Magnus Johanssons Bageri & Konditori och började där direkt efter utbildningen. Snart fick Robin Delselius upp ögonen för Emma.

– Han hörde av sig fyra gånger innan jag sa ja till sist, säger hon. När han berättade att han skulle starta i Enskede och komplettera bageriet med konditori var det dags att hänga på.

Emma Johansson ägnar större delen av arbetstiden till administrativt arbete men rycker in i produktionen när det behövs och andan faller på. Särskilt om det är tiramisu på gång:

– Tiramisu är min absoluta favorit som jag väljer tio gånger av tio. När det gäller bakelser och andra bakverk har jag mitt fokus på syra. Jag är en riktig syratorsk! Havtorn och svarta vinbär ger fin syra, precis som crème fraîche. Syran rundar jag gärna av med apelsin.

Här är Emma Johanssons recept, skapade för alla Åsö-kunder:

Emmas chokladmoussetårta med svarta vinbär och hasselnötter.

Emmas havtorns- och apelsinbakelse.

Emmas saltkolapralin med Felchlin Bolivia 68 %.