Oskar Egesten vann årets upplaga av Pralinslaget med sin mandelpralin "Amygdala". Åsö är stolt sponsor av tävlingen, som arrangerades för fjärde gången. Finalen ägde rum på Kiviks Musteri i Kivik lördagen den 15 oktober.

Svenska mästaren i pralinmakeri började göra praliner för två år sedan – som hobby. Till vardags arbetar Oskar Egesten som allmänläkare i Malmö! Nu får han nog fullt upp att göra mellan arbetspassen på sjukhuset, gissar vi.

Oskar Egesten satsade på mandel som huvudingrediens. Namnet har också mandelanknytning. Amygdala betyder mandelkärna på latin. Det finns även en struktur i hjärnan som bär namnet Amygdala. 

Den stiligt bruntonade pralinen består av tre lager – salt mandelkaramell, vanilj- och kardemummaganache samt mandelkexbotten. På toppen ett karamelliserad mandelflarn. Skalet är gjutet med karamellchoklad från Callebaut.

Så här löd juryns motivering: "En exceptionellt vacker och tilltalande pralin. Genomgående toppklass på det tekniska utförandet – från glans, gjutning och målning till fyllningar och dekor. Trevliga lager och fin mandelsmak. Något alldeles extra i gyllene skrud". 

Årets jury bestod av inte mindre än femton branschprofiler, bland andra förra årets vinnare Nova Eriksson, pralinmakaren och pralininspiratören Kalle Jungstedt, Olof Viktors ägare Malin Haak och Martin Morand, Isabella Vestergren, Årets konditor 2019–2020, första årets vinnare Milly Magnusson samt Johanna och Christoffer Elmqvist från Johannas Choklad i Kalmar.

På andra plats kom Linus Svensson med sin pralin Mary My Rose Caramel och på tredje plats Thea Nylén med pralinen Summer meets Fall. Tävlingen hade 43 tävlande i år.

Stort grattis från Åsö!

Vi vill också säga tack till Liis Aunma på Österlen som lägger ner ett enormt arbete på att arrangera tävlingen! 

Alla detaljer om Pralinslaget finns på tävlingens hemsida.

Bilderna ovan: Vinnarpralinen Amygdala i mitten, tvåan Mary My Rose Caramel till vänster och trean Summer meets Fall till höger. Foto: Liis Aunma.