– Det behöver inte vara lyxigt, men det ska vara bra. Vi vill erbjuda goda bakverk till rimliga priser i trevlig atmosfär, säger Johan Sandelin-Järnåsen. Sedan drygt tio år är han delägare i det anrika konditoriet Vete-Katten i Stockholm.

Johan Sandelin-Järnåsen startade sin yrkeskarriär som kock. Men när lågkonjunkturen drabbade Sverige hösten 1992 tog han chansen att se sig om i världen. Efter några månader på resande fot i Asien kom han hem till Stockholm och började som praktiserande konditor hos Laurent Tassel på konditori Gourmandise.

– Jag stannade där i nästan fyra år och sedan började jag på Vete-Katten. Här har jag blivit kvar, nu är jag inne på 26:e året! 

Vete-Katten grundades år 1928 av Ester Nordhammar. Adressen då som nu är hörnet vid Kungsgatan 55. När det legendariska ägarparet Östen och Agneta Brolin tog över verksamheten i slutet på 1970-talet köpte de den angränsande snickeriverkstaden och gjorde om den till serveringsrum. Senare köpte de också innergården.

Den klassiska atmosfären är viktig och förändringar görs med stor försiktighet. 

– Vi vill förmedla igenkänning, trygghet och tidlös kvalitet, säger Johan Sandelin-Järnåsen. Allt är linoljemålat, golvet är ek, stolarna kommer från småländska Gemla och borden är specialtillverkade av Sjöstadens Snickeri i Saltsjö-Boo. 

– Men för den skull ska det inte vara lyxigt, vi vill erbjuda kaffe och bullar och andra goda bakverk till rimliga priser.

Johan Sandelin-Järnåsen är en av Sveriges främsta konditorer. Han blev Årets konditor 2002, har varit med i Kocklandslaget och varit lagledare för Konditorlandslaget. Sedan 2012 äger han Vete-Katten tillsammans med Turesgruppen och jobbar tätt tillsammans med VD Robert Baydono.

Johan visar runt i de vidsträckta lokalerna som binds ihop med prång och gångar och helt plötsligt är vi i Vete-Kattens Bakficka med ingång från Gamla Brogatan. Backfickan öppnade våren 2021, mitt i pandemin, och blev snabbt ett lyft för hela gatan. Uteserveringen är ständigt fullsatt vid vackert väder.

"Katten" finns också på Centralen, i Hotel Continental tvärs över Vasagatan, i Gallerian, i Karolinska sjukhuset, Torget i Åhléns City och på S:t Eriksgatan. Från och med i augusti 2023 också på Götgatan.

– Den enheten kommer att bli magisk, precis som vi vill ha den, säger Johan Sandelin-Järnåsen. Totalt blir det 90 sittplatser.

Vete-Katten är ett av de största företagen i branschen.

– När jag kollade senaste löneutbetalningen var det 160 namn på listan, säger han. Bara i produktionen är vi 40 medarbetare. Men så har vi också generösa öppettider och tillverkning sju dagar i veckan, alla dagar på året. I kallskänken jobbar vi 20 timmar om dygnet, från klockan 22 till 18.

I sortimentet finns allt från klassiska tårtor och bakelser till moderna, formgjutna kreationer. 

Hos Vete-Katten går det åt massor av choklad, inte minst från Felchlin. Hösten 2022 var Johan Sandelin-Järnåsen på studiebesök hos Felchlin i Schweiz.

– De är väldigt insatta i sin produkt, de är verkligen proffs som vet vad de gör, säger han. Vi köper framför allt Sao Palme, den vita Edelweiss och så de båda veganska. Chokladen använder vi i allt från mousser till praliner. Vi gör praliner året runt.

Men varför heter konditoriet Vete-Katten? Enligt vad som sägs fick grundaren Ester Nordhammar frågan om vad konditoriet skulle heta. Då lär hon ha svarat "Ja, det vete katten".

BILDERNA: Johan Sandelin-Järnåsen framför den stora disken i konditoriet. I sortimentet finns alla klassiska bröd och bakverk, många med choklad. Till höger helt nygräddade vetelängder.