– Chokladen till en gjuten pralin i normalstorlek kostar faktiskt inte mer än cirka 3 kronor, säger Jonas Hoffsten, produktspecialist på Åsö.
Då har han räknat på att det är Sao Palme 60 % från Felchlin som används till skal och ganache. Den couverturen är en av Felchlins mest populära sorter och i oktober 2024 ligger kilopriset på 208 kr (exklusive moms).
– Det går åt ungefär 3–5 gram choklad till varje pralinskal, lite beroende på teknik och kunskapsnivå hos pralinören. Kostnaden blir då någonstans mellan 65 öre och 1 krona per skal, säger Jonas Hoffsten.
Utgår man från ett basrecept för fyllning så blir kostnaden för chokladen till ganachen mellan 1,50 och 2 kr per pralin. Därtill kommer mejerivaror, smaksättning, färger och eventuellt svinn.
– Att chokladen inte är större kostnad än cirka 3 kronor per gjuten pralin är mycket bra att känna till, säger Jonas Hoffsten.
– Om man lite grovt räknar med att övriga ingredienser kostar 2 kronor per pralin är den sammanlagda råvarukostnaden 5 kronor. Därtill kommer själva arbetet, som är den största kostnaden för de allra flesta. Arbetskostnaden väger mycket tyngre än chokladpriset.
Sammanfattningsvis: Med tanke på att praliner brukar ha ett försäljningspris till kund på mellan 15 och 30 kr (inklusive moms) bör det alltså även nu vara möjligt att få ett tillräckligt bra täckningsbidrag. Det vill säga intäkter som ska betala nedlagt arbete, utrustning, hyra och bidra till vinst i verksamheten.
SÅ HÄR RÄKNAR DU UT TÄCKNINGSBIDRAGET
Under en höstmånad säljer du 1.000 praliner för 25 kronor styck.
Kostnaden för råvaror är 5 kronor per pralin.
Täckningsbidraget inklusive 12 % moms för höstmånaden är då:
(25 kr x 1.000) – (5 kr x 1.000) = 20.000 kr