2017 lanserade Pavoni silikonformar i 3D som ser ut som frukter – exempelvis äpplen, päron, apelsin, persikor och mango. Designen skapades i samarbete med stjärnkonditorerna Cédric Grolet, Emmanuele Forcone och Fabrizio Fiorani. Vi tog in dem i sortimenet redan samma år.
Formarna gör det möjligt att skapa bakelser som är svåra att skilja från verkliga frukter. De påminner om det illusionsmåleri som kända mästare skapat sedan antikens dagar och som avbildar frukter, ofta i överdådiga arrangemang. På franska kallas fenomenet Trompe-l'œil (lura ögat).
Bakelserna, som kräver god planering och en hel del arbete i konditoriet, har ett inre av fluffig fyllning och kompott med smak av respektive frukt. Skalet består av vit eller blond choklad som sprayats i naturtrogna kulörer med kakaofärger från Pavoni.
Cédric Grolet, med konditorier i Paris, Saint-Tropez, Monaco, London och Singapore, är en av dem som har fruktbakelserna i sortimentet sedan länge.
I Sverige har de funnits på några ställen utan att väcka någon större uppmärksamhet. Men i somras började bakelserna trenda på TikTok och Instagram och därmed tog det fart, bland annat hos Strömsbergs Café i Tierp och Bageri Brantingstorg i Uppsala.
Utanför bageriet vid Brantingstorg har köerna ringlat långa när bakelserna släppts på fredagar och de har sålt slut på några timmar. Köerna dokumenteras och entusiastiska kunder livestreamar när de öppnar kartongen, delar och provsmakar bakelserna.
Hos Bread and Sweets by Jenny i Västerås har bakelserna också blivit succé och en del har till och med åkt många mil för att få tag på dem. Media har uppmärksammat hajpen på flera håll och i Västerås provsmakade SVT:s reporter persikobakelser i ett nyhetsinslag.
Vi fyller på vårt lager i Åtvidaberg med nya formar och de är just nu på väg från Pavoni i Italien. Är du beredd? Snart är de här!
Recept på hallonbakelse av Jesper Zällh.