Meny Meny
Tarte med vaniljkola toppad med mjölkchokladganache
Tarte med vaniljkola toppad med mjölkchokladganache
Tarte med vaniljkola toppad med mjölkchokladganache

Så här gör du:

Mördeg

Nyp ihop allt till en deg, arbeta den inte för länge. När den gått ihop, plasta och lägg i kylen minst 30 minuter.

Kavla ut degen och klä valfri form. Jag använde en fyrkantig form med måtten 19 x 19 cm som är 2 cm hög. Om du använder en större form kan du behöva dubbla receptet på kolan och ganachen (se nedan). När jag klär den här perforerade formen kavlar jag ut mellan två bakplåtspapper och lägger degen i kylen/frysen en stund så den blir fast. Sen trycker jag ut botten med formen och skär remsor till kanterna och trycker lätt fast degen. Skär bort överflödig deg. Nagga botten och ställ i kyl/frys ca 15-30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader och baka av i cirka 15-20 minuter till den är gyllene.

Kolafyllning

Koka ihop allt utom smöret i en kastrull. Eftersom det är en ganska liten sats kola kokade min färdigt på ca 5-7 minuter. Den ska bli 125 grader. När den nått rätt temperatur, dra av från plattan och lägg i smöret och rör tills du har en slät kola.

Häll fyllningen i mördegsskalet och låt svalna i rumstemperatur.

Tips! Jag strödde på lite havssalt på kolan då jag tycker det blir gott.

Chokladganache

Smält chokladen i vattenbad och ställ åt sidan.

Koka upp grädden och häll i din smälta choklad. Rör tills den är slät och glansig.

Häll ganachen på din kola och låt sätta sig i rumstemperatur.

Jag dekorerade min med smält Felchlin Bionda 36 % blond choklad och oxalisblad. Men känn dig fri att dekorera precis hur du vill eller med det du har hemma!

Tarte med vaniljkola toppad med mjölkchokladganache

Rebecka Mejstedt arbetar som konditor på Sveas Bageri i Kumla. Under föräldraledigheten våren 2020 har hon haft tid och möjlighet att skapa många tjusiga bakverk, bland annat med choklad från Felchlin.

Ikon1 form, ca 19x19 cm

Spara som favorit

Ingredienser

Mördeg

  • 100 g smör (kallt)
  • 135 g mjöl
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Kolafyllning

  • 50 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl grädde
  • vaniljpulver (om du vill)

Chokladganache

  • 100 g Felchlin, Maracaibo Creole 49 %, mjölkchoklad ikonKöp
  • 120 ml grädde
Köp Lägg alla ingredienser i varukorgen

Så här gör du:

Mördeg

Nyp ihop allt till en deg, arbeta den inte för länge. När den gått ihop, plasta och lägg i kylen minst 30 minuter.

Kavla ut degen och klä valfri form. Jag använde en fyrkantig form med måtten 19 x 19 cm som är 2 cm hög. Om du använder en större form kan du behöva dubbla receptet på kolan och ganachen (se nedan). När jag klär den här perforerade formen kavlar jag ut mellan två bakplåtspapper och lägger degen i kylen/frysen en stund så den blir fast. Sen trycker jag ut botten med formen och skär remsor till kanterna och trycker lätt fast degen. Skär bort överflödig deg. Nagga botten och ställ i kyl/frys ca 15-30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader och baka av i cirka 15-20 minuter till den är gyllene.

Kolafyllning

Koka ihop allt utom smöret i en kastrull. Eftersom det är en ganska liten sats kola kokade min färdigt på ca 5-7 minuter. Den ska bli 125 grader. När den nått rätt temperatur, dra av från plattan och lägg i smöret och rör tills du har en slät kola.

Häll fyllningen i mördegsskalet och låt svalna i rumstemperatur.

Tips! Jag strödde på lite havssalt på kolan då jag tycker det blir gott.

Chokladganache

Smält chokladen i vattenbad och ställ åt sidan.

Koka upp grädden och häll i din smälta choklad. Rör tills den är slät och glansig.

Häll ganachen på din kola och låt sätta sig i rumstemperatur.

Jag dekorerade min med smält Felchlin Bionda 36 % blond choklad och oxalisblad. Men känn dig fri att dekorera precis hur du vill eller med det du har hemma!

Kontaktuppgifter:

0120-844 60  -  www.aso.se  -  info@aso.se

Copyright © 2025 Åsö. Alla rättigheter reserverade.

Betala tryggt hos oss: Logotyper av Klarna, Visa, Mastercard

Logga in

Vill du handla som företagare eller privatperson?

Företag Privat