Stäng
Meny

VARUKORG

Du har inga produkter i varukorgen!

Fri frakt vid köp över 1500 kr
Cupcakes med björnbär, choklad och lakrits

Cupcakes med björnbär, choklad och lakrits

Skriv ut

Björnbär är bland de vackraste bären i skogen. Toppiga, ståtliga och blåsvart glän-sande sitter de där på sina buskar, och stopparman dem i frysen kommer de ut lika fasta ocheleganta som när man stoppade in dem. Impo-nerande. Fast när de tinar säckar de ihop enaning förstås, men det förlåter man dem, sågoda som de är. Dessutom har björnbär enganska ”vuxen” smak som det är lite svårt attdefiniera. Frisk, lagom söt och syrlig på samma gång.

Portioner: 12 st.

Ingredienser

  • 120 g ägg
  • 200 g socker
  • 100 g smör
  • 100 g mjölk
  • 180 g vetemjöl
  • 10 g bakpulver
  • 5 g vaniljpulver
  • 40 g kakao
  • 10 g lakritspulver

FROSTING

  • 60 g smör
  • 300 g florsocker
  • 100 g färskost
  • 5 björnbär

DEKORERA MED

  • Björnbär

Anvisningar

  1. Sätt ugnen på 180°. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Smält smör och blanda med mjölk och tillsätt i äggsmeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke. Rör försiktigt ner detta i smeten.
    Fördela smeten i muffinsformar, använd dubbla formar eller muffinsplåt så att de reser sig på höjden. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

FROSTING

  1. Mixa eller mosa björnbären. Vispa ihop smör, florsocker och färskost. Vispa ner de mixade bären och lägg frostingen i en spritspåse. Spritsa ut frostingen över muffinsarna och toppa med björnbär.

Egentligen består varje björnbär, liksom hallon, av flera små frukter och varje liten frukt innehåller ett frö. Björnbär är förstås heller inte en enda sorts bär utan ett samlings-namn på flera olika arter, där de vanligaste är söt björnbär. De olika arterna växer vilt i södra och mellersta Sverige ända upp till norra Svea-land. Bäst trivs de nära kusten där klimatet är mildare. Det finns även odlade sorter. Dessa kallas ibland svarthallon och eller björnhallon. Har man en björnbärsbuske i trädgården har man säkert noterat att alla bär på busken inte mognar samtidigt. Vill man äta dem direkt får man plocka dem efterhand som de mognar – för mogna bör de vara för att smaka som bäst. Mognar gör de oftast i september–oktober, och när man plockar dem får man vara beredd på att fruktbotten följer med. Man får pilla bort den sen. Ska man däremot göra sylt och marmelad får de gärna vara aningen omogna, så ger de bättre gelé.


Kontaktuppgifter:

0120-844 60  -  www.aso.se  -  info@aso.se

Bläddra i
Åsö-katalogen!

252 sidor inspiration för konditorier, chocolaterier, bagerier, restauranger, godismakare och finsmakarbutiker.

Åsö Katalog

Copyright © 2024 Åsö. Alla rättigheter reserverade.

Åsö-haren Åsö-räven
Stäng Logga in

Vänligen välj
företag eller privatperson

Privatperson Företag