Redan 1926 startade Betsy Sandberg choklad- och konfektyrtillverkning i Lidingö. Sedan 2019 drivs den anrika verksamheten av familjen Wiklund. – Många kunder säger att vi förvaltar ett kulturminne, säger Lukas Wiklund.

Betsy Sandberg kom ursprungligen från Varberg. Hon föddes år 1891 och flyttade i mitten av 1920-talet till sin kusin Hervor Qviding på Lidingön för att börja ett helt nytt liv. Enligt vad som sägs var det en kärlekshistoria med en gift man som fick henne att lämna den halländska hembygden. 

Det är snart 100 år sedan Betsy startade den verksamhet som kommit att bli något av en institution, inte bara bland lidingöborna. På 1940- och 50-talen lät såväl kung Gustav V som Prins Bertil skicka sina chaufförer till Lidingö för att köpa choklad. 

Betsy skaffade aldrig familj och när hon dog på 1960-talet tog två av hennes trotjänare över verksamheten. Trotjänarna efterträddes av nya ägare i början av 1980-talet, men också dessa fortsatte att arbeta enligt Betsy Sandbergs motto "hög kvalitet och förstklassigt hantverk". 

Under 1980-talet flyttade företaget in i de nuvarande lokalerna på Odenvägen 5 B, efter att under årens lopp ha funnits på andra adresser i Lidingö. 2001 öppnades butiken i Östermalmshallen. All tillverkning sker på Odenvägen

I dag driver Paula och Jan Wiklund företaget tillsammans med sonen Lukas Wiklund och chefskonditor David Holmberg.

Lukas har tidigare arbetat på välrenommerade NK Konfektyr, medan David kommer från kockvärlden. 

– Mitt chokladäventyr började när jag jobbade som kockelev i kallköket hos Christer Lingström på Edsbacka krog, säger David. Efter det har jag alltid sett till att få arbeta med choklad på de krogar jag jobbat på. 

Pralinsortimentet är ett av Sveriges största och omfattar just nu 42 olika sorter.

– Vi jobbar uteslutande med fyrkantiga och runda skal bland annat från Läderach och Callebaut. Det går både snabbare och lättare att producera med färdiga skal säger Lukas Wiklund och bjuder på en pralin med ganache gjord på 70-procentig Åsö Choklad som bas.

Betsy-pralinerna består till stor del av olika chokladsorter från Felchlin och Åsö. Några av sorterna smaksätts dessutom med fyllningar från Felchlin, bland annat kola och nougat. 

Pralinsuget var stort även under pandemiåren och då satsade Betsy Sandberg på hemleveranser:

– När vi summerade efteråt så visade det sig att det inte var så stor skillnad i försäljningen tack vare leveranserna, säger David Holmberg. Folk unnade sig nästan lite mer då än nu när det är kärvare ekonomiskt.

Hantverksgelato har blivit en allt viktigare del i verksamheten, inte minst i Östermalmshallen.

– I början sålde vi mycket halvlitersförpackningar, men nu har kulglassförsäljningen gått förbi, säger David Holmberg. Vi har utökat disken i hallen och nu kan vi ha upp till sexton smaker där. Choklad, stracciatella och jordgubbsswirl, en mjölkglass ripplad med jordgubbssylt, är några av våra storsäljare.

Gelaton stabiliseras med citrusfiberpasta från Herba Cuisine.

– Det är naturligt, lättjobbat och riktigt bra, säger Lukas Wiklund. Speciellt sorbeterna blir så krämiga med citrusfiberpastan.

 

BILDERNA OVAN: Lukas Wiklund med glassbägare och David Holmberg med en Porsche i gjuten Åsö Choklad. I lokalen vid Odenvägen i Lidingö har Betsy Sandberg funnits sedan början av 1980-talet. Butiksdisken är ständigt fylld med praliner.