Tårtbotten, citronfinancier
Bryn smöret. Blanda övriga ingredienser. Blanda sist i det brynta varma smöret.
Baka av i 190 grader ca 14 minuter beroende på vilken form som används.
Vit chokladkräm
Rosta vit choklad försiktigt i 150 grader i ca 11-12 minuter.
Ta ut och låt svalna 5 minuter, mixa sedan slät med mjölken.
Frys i lagom form som passar som interiör till vald tårtform. Formen jag använde till denna tårtan är 15 cm i diameter.
Mixad hallongelé
Spara 10 gram socker och blanda med agar agar. Koka sönder hallon med resterande socker. Häll ner agar agar-sockerblandningen och koka upp. Låt koka i 1 minut.
Kyl ner tills det har stelnat. Mixa slät och lägg ovanpå vita chokladkrämen och frys in.
Vit chokladmousse
Lägg gelatinbladen i blöt.
Dela på vaniljstången och ”massera” ur fröna i mjölken.
Värm upp mjölken. När den är ca 80 grader tillsätt gelatinbladen. Vispa tills gelatinet är smält och slå över den vita chokladen. Låt stå i ca 2-3 minuter, mixa sedan ihop det och täck med plast.
Låt chokladblandningen svalna till ca 30 grader. Vispa grädden lätt under tiden det svalnar. Vänd sedan ner grädden i chokladblandningen i två omgångar.
Montering
Dags att montera tårtan.
Fyll formen till 3/4 med mousse. Slå formen lite i bordet så den kommer ner i alla små gropar för att undvika luftfickor.
Plocka sedan ur interiören med chokladkräm och hallongelé och tryck ner den försiktigt i moussen så ett tunt lager mousse kommer ovanför interiören.
Lägg sedan på financierbotten. Låt stå i frysen, helst över natten.
Ta sedan ur tårtan ur formen och spraya med kakaofärg. Här har jag blandat 30 % guld och 70 % röd färg för att få ett litet glimmer i tårtan.