Åsö:s slogan ”Vi skapar mästare” kan möjligen låta lite kaxig. Men när Anders Jönsson på Maya Choklad i Eslöv berättar hur han startade inser vi faktiskt att den stämmer riktigt bra med verkligheten:
– Tillsammans med min kusin Jan Olsson gick jag en chokladkurs som Åsö arrangerade i Åtvidaberg. Därefter startade han eget chocolaterie på Österlen och jag öppnade i Eslöv lagom till julen 2005 för att testa intresset.
Det visade sig snart att Eslöv var redo för ett chocolaterie och året därpå lossnade det riktigt ordentligt:
– Då tog nästan allt jag producerat slut redan innan julafton, säger Anders Jönsson. Sedan rullade det på och jag kunde flytta till en större lokal och 2017 till den ännu större där verksamheten finns nu.
I år firar Maya Choklad 20-årsjubileum och det gör också samarbetet med Åsö. Anders Jönsson kan vara en av dem som använder flest Felchlin-sorter:
– Jag jobbar även med deras Grenada 65 % och är ensam i Sverige om det. Chokladens lite murriga och kraftiga smak är jag väldigt förtjust i. Och kunderna gillar den också.
Pralinerna säljer mest, men på senare tid har de egna chokladkakorna med olika Felchlin-sorter ökat i popularitet, precis som helgdesserterna med chokladmousse i olika varianter. Helgdesserterna skapar han i kupolformat.
– Till mousserna använder jag Åsö:s pektiner från Herba Cuisine, säger han. De är bra att jobba med och ger god hållbarhet.
Recept: Maya Choklads brynt smör-praliner med mörk choklad.
Recept: Maya Choklads moussedessert med karamell och mörk chokladkola.