Meny Meny
Choux au craquelin
Choux au craquelin
Choux au craquelin

Så här gör du:

Mjölkchoklad crémeux

Lägg gelatinet i kallt vatten.

Hacka chokladen och lägg i en större skål.

Blanda äggulorna och farinsockret i en skål.

Koka upp mjölk och grädde tills det precis börjar koka.

Häll sedan över gulorna och sockret och vispa.

Häll tillbaka i kastrullen och rör hela tiden till krämen nått 83 grader.

Tag av från plattan och rör i det urkramade gelatinbladet och häll över chokladen. Rör med en slickepott till en glansig kräm, rör i salt efter smak.

Ställ i kylen minst 4 timmar, går även bra över natten.

Craquelin (mördeg)

Blanda till en deg.

Kavla mellan två bakplåtspapper till ca 1 mm tjocklek.

Lägg i frysen till senare.

Pâte à choux

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg allt utom mjöl och ägg i en kastrull och koka upp så allt smör smälter.

Häll i mjölet och rör till en deg. Rosta din deg ca 2-4 minuter. Tag av från värmen och häll i en skål.

Häll i ett ägg i taget under vispning tills du har en slät fin smet.
Beroende på hur länge du rostat din deg kan antalet ägg variera då degen släppt mer vätska om du rostat länge och kan då behöva mer ägg.

Spritsa ut ca 3-4 cm stora bollar på bakplåtspapper, inte för tätt då dom växer i ugnen.

Ta fram din mördeg ur frysen och stansa ut cirklar ca 4-5 cm i diameter.

Lägg en cirkel på varje Pâte à choux-boll.

Grädda i ugnen i 30 minuter. Öppna inte ugnen förrän tidigast efter 25 minuter.

Låt sedan dina Choux au craquelin svalna helt.

Färdigställande av bakverket

Fyll dina Choux au craquelin med din crémeux genom att sticka ett litet hål under dom och fyll med spritspåse.

Spara lite av crémeuxen till att dekorera med. Ta då en ny spritspåse med en slät tyll ca 10-12 mm.
Jag dekorerade även med lite guldpulver, oxalis och ätbara blommor.

Choux au craquelin

Rebecka Mejstedt arbetar som konditor på Sveas Bageri i Kumla. Under föräldraledigheten våren 2020 har hon haft tid och möjlighet att skapa många tjusiga bakverk, bland annat med choklad från Felchlin.

Ikon Ca 14-16 st
Ikon Rebecka Mejstedt

Spara som favorit

Ingredienser

Mjölkchoklad crémeux

  • 170 ml grädde
  • 130 ml mjölk
  • 1 st gelatinblad ikonKöp
  • 4 st äggulor
  • 30 g farinsocker
  • 280 g Felchlin, Maracaibo Criolait 38 %, mjölkchoklad ikonKöp
  • 1-2 tsk flingsalt

Craquelin (mördeg)

  • 40 g kallt smör
  • 40 g vetemjöl
  • 40 g farinsocker

Pâte à choux

  • 65 g smör
  • 65 g mjölk
  • 65 g vatten
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 65 g mjöl
  • 2-3 st ägg
Köp Lägg alla ingredienser i varukorgen

Så här gör du:

Mjölkchoklad crémeux

Lägg gelatinet i kallt vatten.

Hacka chokladen och lägg i en större skål.

Blanda äggulorna och farinsockret i en skål.

Koka upp mjölk och grädde tills det precis börjar koka.

Häll sedan över gulorna och sockret och vispa.

Häll tillbaka i kastrullen och rör hela tiden till krämen nått 83 grader.

Tag av från plattan och rör i det urkramade gelatinbladet och häll över chokladen. Rör med en slickepott till en glansig kräm, rör i salt efter smak.

Ställ i kylen minst 4 timmar, går även bra över natten.

Craquelin (mördeg)

Blanda till en deg.

Kavla mellan två bakplåtspapper till ca 1 mm tjocklek.

Lägg i frysen till senare.

Pâte à choux

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg allt utom mjöl och ägg i en kastrull och koka upp så allt smör smälter.

Häll i mjölet och rör till en deg. Rosta din deg ca 2-4 minuter. Tag av från värmen och häll i en skål.

Häll i ett ägg i taget under vispning tills du har en slät fin smet.
Beroende på hur länge du rostat din deg kan antalet ägg variera då degen släppt mer vätska om du rostat länge och kan då behöva mer ägg.

Spritsa ut ca 3-4 cm stora bollar på bakplåtspapper, inte för tätt då dom växer i ugnen.

Ta fram din mördeg ur frysen och stansa ut cirklar ca 4-5 cm i diameter.

Lägg en cirkel på varje Pâte à choux-boll.

Grädda i ugnen i 30 minuter. Öppna inte ugnen förrän tidigast efter 25 minuter.

Låt sedan dina Choux au craquelin svalna helt.

Färdigställande av bakverket

Fyll dina Choux au craquelin med din crémeux genom att sticka ett litet hål under dom och fyll med spritspåse.

Spara lite av crémeuxen till att dekorera med. Ta då en ny spritspåse med en slät tyll ca 10-12 mm.
Jag dekorerade även med lite guldpulver, oxalis och ätbara blommor.

Kontaktuppgifter:

0120-844 60  -  www.aso.se  -  info@aso.se

Copyright © 2025 Åsö. Alla rättigheter reserverade.

Betala tryggt hos oss: Logotyper av Klarna, Visa, Mastercard

Logga in

Vill du handla som företagare eller privatperson?

Företag Privat