Meny Meny
Årets nationalbakelse 2024
Årets nationalbakelse 2024

Så här gör du:

Jordgubbsmousse

Italiensk maräng: Koka upp socker med lite vatten (0,5-0,75 dl) till 121 grader och slå över äggvitan och vispa till en maräng.

Smält gelatinbladen och blanda med purén.

När marängen har svalnat vänd i jordgubbspurén och sist i med lösvispad grädde.
Det här räcker till 3 rulltårtor och 25 st på varje rulle.

Jordgubbskräm

Mixa ihop ingredienserna väl och låt stå i kyl 10 min. Mixa en gång till så att krämen blir helt slät.

Rulltårta, 3 bottnar

Värm ägg och socker till ca 55 grader. Vispa sedan kallt i ca 15 min.

Vänd i vetemjöl och potatismjöl. Bred ut på 3 st papper och baka i 225 grader i ca 6 min.

Vaniljpannacotta

Koka upp alla ingredienser förutom gelatin. Låt dra i 5 min.

Lägg sedan i gelatinet och låt det smälta. Sila av och låt stå i kyl till dagen efter.

Mördeg

Blanda ihop alla ingredienser.

Kavla ut till 2,2 mm och stansa ut runda bottnar.

Baka i 7 min i 200 grader.

Montering

Bred jordgubbskrämen tunt på rulltårtsbotten. Bred sedan på ett tunt lager jordgubbsmousse och rulla ihop till en rulltårta. Ställ i frys.
Skär upp rulltårtan i 2 cm tjocka skivor. Vispa upp vaniljpannacottan och spritsa som en blomma på rulltårtan. Ställ i frys.
Så här långt kan man förbereda i god tid till nationaldagen.

Plocka ut bakelsen och lägg färska jordgubbar i mitten på blomman och dekorera med vit chokladdekor, pudra med jordgubbspulver.

Årets nationalbakelse 2024

Konditor Per Klein, Lundbergs konditori i Gröndal i Stockholm, vann tävlingen Årets Nationalbakelse 2024. I tävlingen deltog några av Sveriges mest meriterade konditorer. Tanken är att så många konditorier som möjligt ska kunna erbjuda bakelsen till sina kunder. Åsö är en av tävlingens sponsorer.

"Till nationaldagsbakelse tänker jag klassiska smaker som alla känner igen både till utseende och smak men utförd i en modern tappning, svensk rulltårta med jordgubbar och vanilj på ett tunt mördegskex!"

Per Klein

Ikon 45-50 st
Ikon Per Klein

Spara som favorit

Ingredienser

Jordgubbsmousse

  • 280 g Italiensk maräng (175 g socker + 105 g äggvita)
  • 420 g jordgubbspuré ikonKöp
  • 5 st gelatinblad ikonKöp
  • 420 g vispgrädde

Jordgubbskräm

  • 450 g jordgubbspuré ikonKöp
  • 200 g socker
  • 90 g citronsaft
  • 33 g Instant Vegan Gel ikonKöp

Rulltårta, 3 bottnar

  • 750 g ägg
  • 375 g socker
  • 375 g vetemjöl
  • 75 g potatismjöl

Vaniljpannacotta

  • 1750 g vispgrädde
  • 4 st vaniljstång ikonKöp
  • 130 g citronjuice
  • 290 g socker
  • 6 st gelatinblad ikonKöp

Mördeg

  • 100 g florsocker
  • 200 g smör
  • 300 g vetemjöl
Köp Lägg alla ingredienser i varukorgen

Så här gör du:

Jordgubbsmousse

Italiensk maräng: Koka upp socker med lite vatten (0,5-0,75 dl) till 121 grader och slå över äggvitan och vispa till en maräng.

Smält gelatinbladen och blanda med purén.

När marängen har svalnat vänd i jordgubbspurén och sist i med lösvispad grädde.
Det här räcker till 3 rulltårtor och 25 st på varje rulle.

Jordgubbskräm

Mixa ihop ingredienserna väl och låt stå i kyl 10 min. Mixa en gång till så att krämen blir helt slät.

Rulltårta, 3 bottnar

Värm ägg och socker till ca 55 grader. Vispa sedan kallt i ca 15 min.

Vänd i vetemjöl och potatismjöl. Bred ut på 3 st papper och baka i 225 grader i ca 6 min.

Vaniljpannacotta

Koka upp alla ingredienser förutom gelatin. Låt dra i 5 min.

Lägg sedan i gelatinet och låt det smälta. Sila av och låt stå i kyl till dagen efter.

Mördeg

Blanda ihop alla ingredienser.

Kavla ut till 2,2 mm och stansa ut runda bottnar.

Baka i 7 min i 200 grader.

Montering

Bred jordgubbskrämen tunt på rulltårtsbotten. Bred sedan på ett tunt lager jordgubbsmousse och rulla ihop till en rulltårta. Ställ i frys.
Skär upp rulltårtan i 2 cm tjocka skivor. Vispa upp vaniljpannacottan och spritsa som en blomma på rulltårtan. Ställ i frys.
Så här långt kan man förbereda i god tid till nationaldagen.

Plocka ut bakelsen och lägg färska jordgubbar i mitten på blomman och dekorera med vit chokladdekor, pudra med jordgubbspulver.

Kontaktuppgifter:

0120-844 60  -  www.aso.se  -  info@aso.se

Copyright © 2025 Åsö. Alla rättigheter reserverade.

Betala tryggt hos oss: Logotyper av Klarna, Visa, Mastercard

Logga in

Vill du handla som företagare eller privatperson?

Företag Privat