Stäng
Meny

VARUKORG

Du har inga produkter i varukorgen!

Fri frakt vid köp över 1500 kr
Årets nationalbakelse 2024

Årets nationalbakelse 2024

Skriv ut

Konditor Per Klein, Lundbergs konditori i Gröndal i Stockholm, vann tävlingen Årets Nationalbakelse 2024. I tävlingen deltog några av Sveriges mest meriterade konditorer. Tanken är att så många konditorier som möjligt ska kunna erbjuda bakelsen till sina kunder. Åsö är en av tävlingens sponsorer.

"Till nationaldagsbakelse tänker jag klassiska smaker som alla känner igen både till utseende och smak men utförd i en modern tappning, svensk rulltårta med jordgubbar och vanilj på ett tunt mördegskex!"

Per Klein

Portioner: 45-50 st

Ingredienser

Jordgubbsmousse

  • 280 g Italiensk maräng (175 g socker + 105 g äggvita)
  • 420 g jordgubbspuré, art.nr 497000
  • 5 st gelatinblad, art.nr 49275
  • 420 g vispgrädde

Jordgubbskräm

  • 450 g jordgubbspuré, art.nr 497000
  • 200 g socker
  • 90 g citronsaft
  • 33 g Instant Vegan Gel, art.nr 26896

Rulltårta, 3 bottnar

  • 750 g ägg
  • 375 g socker
  • 375 g vetemjöl
  • 75 g potatismjöl

Vaniljpannacotta

  • 1750 g vispgrädde
  • 4 st vaniljstång, art.nr 49575
  • 130 g citronjuice
  • 290 g socker
  • 6 st gelatinblad, art.nr 49275

Mördeg

  • 100 g florsocker
  • 200 g smör
  • 300 g vetemjöl

Anvisningar

Jordgubbsmousse

  1. Italiensk maräng: Koka upp socker med lite vatten (0,5-0,75 dl) till 121 grader och slå över äggvitan och vispa till en maräng.
  2. Smält gelatinbladen och blanda med purén.
  3. När marängen har svalnat vänd i jordgubbspurén och sist i med lösvispad grädde.
    Det här räcker till 3 rulltårtor och 25 st på varje rulle.

Jordgubbskräm

  1. Mixa ihop ingredienserna väl och låt stå i kyl 10 min. Mixa en gång till så att krämen blir helt slät.

Rulltårta, 3 bottnar

  1. Värm ägg och socker till ca 55 grader. Vispa sedan kallt i ca 15 min.
  2. Vänd i vetemjöl och potatismjöl. Bred ut på 3 st papper och baka i 225 grader i ca 6 min.

Vaniljpannacotta

  1. Koka upp alla ingredienser förutom gelatin. Låt dra i 5 min.
  2. Lägg sedan i gelatinet och låt det smälta. Sila av och låt stå i kyl till dagen efter.

Mördeg

  1. Blanda ihop alla ingredienser.
  2. Kavla ut till 2,2 mm och stansa ut runda bottnar.
  3. Baka i 7 min i 200 grader.

Montering

  1. Bred jordgubbskrämen tunt på rulltårtsbotten. Bred sedan på ett tunt lager jordgubbsmousse och rulla ihop till en rulltårta. Ställ i frys.
    Skär upp rulltårtan i 2 cm tjocka skivor. Vispa upp vaniljpannacottan och spritsa som en blomma på rulltårtan. Ställ i frys.
    Så här långt kan man förbereda i god tid till nationaldagen.

    Plocka ut bakelsen och lägg färska jordgubbar i mitten på blomman och dekorera med vit chokladdekor, pudra med jordgubbspulver.

Kontaktuppgifter:

0120-844 60  -  www.aso.se  -  info@aso.se

Bläddra i
Åsö-katalogen!

252 sidor inspiration för konditorier, chocolaterier, bagerier, restauranger, godismakare och finsmakarbutiker.

Åsö Katalog

Copyright © 2024 Åsö. Alla rättigheter reserverade.

Åsö-haren Åsö-räven
Stäng Logga in

Vänligen välj
företag eller privatperson

Privatperson Företag