Nu får Felchlins fantastiska mörka Bolivia 68 % sällskap av en mjölkchoklad med 45 % kakaohalt. Båda chokladerna görs på unik, vildväxande Beniano Silvestre-kakao från regionen Beni i Bolivia. Mjölkchokladen görs på mjölk från biosfärområdet Entlebuch i Schweiz.

Den vildväxande kakaon kommer från Bolivia och upptäcktes 2001 av Volker Lehmann, tysk ingenjör i tropiskt jordbruk, under en expedition som leddes av en indiankvinna från Chimanestammen. 

Kakaon, som är en klon till Criollo, benämns Beniano Silvestre och har små aromrika bönor som ger en choklad med toner av honung och vanilj.

Volker Lehmann kunde konstatera att kakaon höll mycket hög kvalitet och tog med torkade bönor till Europa, där han försökte intressera flera chokladtillverkare. Men det var bara Felchlin som nappade.

Vildkakaon växer på små öar som höjer sig ur det sumpiga regnskogslandskapet och skördas av lokalbefolkningen under regnperioden mellan december och februari. Vädret gör vägarna oframkomliga och kakaon får istället transporteras i små öppna båtar, så kallade peque peque, till en hamn nästan tio mil därifrån för omlastning och vidare transport till Europa.

Bolivia 68 % har under åren blivit mycket populär och fått många lovord av chokladälskare världen över. Nu har den fått sällskap av Bolivia 45 % mjölkchoklad. Den unika kakaon kombineras inte helt oväntat med ett unikt mjölkpulver. Det görs på mjölk från kor av rasen Schweizisk Original Brunko i UNESCO:s biosfärområde Entlebuch. Korna går ute på bete hela sommaren och äter mer än 1 000 olika gräs och örter, vilket resulterar i mjölk med hög kvalitet och stor smakrikedom. Vintertid äter korna hö med lika rikt innehåll av gräs och örter.

Bolivia 45 % har tydliga kakaotoner med inslag av gräddmjölk, karamell, skogshonung och vanilj. Mjölkchoklad när den är som bäst! Den passar utmärkt till praliner, tryfflar, ganacher, chokladkakor, bräck, glass och många konditorikrämer.

Smakmässigt passar Bolivia 45 % fint att kombinera med exempelvis banan, mandarin, apelsin, citron, aprikos och mango. Den går också fint att använda tillsammans med kaffe, mandel, hasselnötter, pekan, macadamia, valnötter, vanilj, havssalt, tonka och kardemumma. Chokladen harmonierar dessutom bra med whisky, konjak, rom och cointreau.