Chokladmousse - Basrecept
Börja med att vispa upp 1200 g Sojagrädde ( Alpro, Cuisine Soya, 26% fett), eller havregrädde (ej för löst vispad).
Koka upp 600 g veganvätska, t.ex.Alpro, Soya Original 1,8% fett (sojamjölk) eller havre-, kokos-, mandel- eller hasselnötsmjölk.
Väg upp och tillsätt 125-150 g Felchlin, kakaosmör ner i den varma veganvätskan och blanda samman så det smälter.
Väg upp 750 g Chokladmoussegranulat (1 påse) och häll den varma veganvätskan (med smält kakaosmör i) direkt över chokladmoussegranulatet. Blanda samman väl eller mixa till en elastisk och homogen vegansk tryffel.
Vänd direkt ner den lättvispade vegangrädden pö om pö ner i den varma chokladtryffeln och blanda samman.
Den veganska moussen är klar att använda.
Fyll i silikonformar, glas, bägare, tårtor mm och sätt på antingen kyl i 3-4 timmar eller i frys.
Du kan även fylla moussen i strut och använda 1-2 dagar efter tillverkning för att t.ex. spritsa dekorationer mm.
Du kan också tillsätta Felchlin, kakaonibs, karamelliserade ÅSÖ-produkt #49308 direkt ner i moussen eller ha som dekoration ovanpå för att ge extra struktur och förtydliga de djupa tonerna av choklad.
Chokladmousse med extra kakao
Samma tillvägagångssätt som Chokladmousse - Basrecept, fast tillsätt kakaopulvret tillsammans med den uppkokta sojamjölken och kakaosmöret.
Chokladmousse smaksatt med hasselnötspraliné
Samma tillvägagångssätt som till Chokladmousse - Basrecept fast du behöver inte något kakaosmör utan tillsätt istället den lätt uppvärmda (30-35 °C) hasselnötspastan till den släta veganska "tryffeln" bestående av uppkokt veganmjölk och chokladmoussegranulat, blanda/mixa samman väl och vänd sedan direkt ner den uppvispade sojagrädden.
Du kan lätt byta ut och även blanda de olika pralinémassorna från Felchlin i denna lena och smakfulla chokladmousse för att få olika karaktärer.
• Felchlin, Rustic Noble Piemontese 60% Hasselnöt ÅSÖ-produkt #49353
• Felchlin, Fina Noble Valencia 60% Mandel, ÅSÖ-produkt #49334
• Felchlin, Rustica Noble Valencia 60% Mandel, ÅSÖ-produkt #493981
Chokladmousse smaksatt med kaffe
Samma tillvägagångssätt som Chokladmousse - Basrecept, fast här kan du tillsätta frystorkat kaffe efter att du blandat samman den uppkokta sojamjölken med kakaosmöret.
Chokladmousse med smak av te
Börja med att väga upp det te du vill smaksätta chokladmousse med. Beroende på vilken sort du väljer kan du behöva olika mängd te. använd gärna svarta tesorter.
Tillsätt uppvägt te till "veganmjölken" och täck med plastfilm. Ställ i kyl över natten för marinering.
Sila av den nu smaksatta veganvätskan och koka sedan upp den igen.
Tillsätt kakaosmöret och blanda samman.
Resterande steg är samma som Chokladmousse - Basrecept.
Dessa varianter på chokladmousse passar mycket bra till...
Att fylla i glas.
Spritsa som dekor, t.ex. ovanpå en dessert eller en tårta.
Gjuta i silikonformar, frysa och sedan glaza med vår kakao- eller fruktgeléglaze eller också spraya med t.ex. Dolce Velluto sprayfärg för en sammetsliknande effekt.
Till interiör i andra bakelser och tårtor.
Som ett yttre mousse som kapslar in en tårta/bakelse.