Meny Meny
Saftig och smakrik morotskaka med frosting - 100% växtbaserad
Saftig och smakrik morotskaka med frosting - 100% växtbaserad

Så här gör du:

Kryddig och smakfull morotskaka

Blanda samman rumstempererad BASIC Textur med oljan med en vinge.

Blanda samman kryddorna med strösockret. Det går åt rätt mycket kryddor.

Häll kryddsockerblandningen (ink saltet) ner i BASIC Textur och oljeblandningen.

Sikta mjölet och tillsätt det till ovanstående, tag även med de finrivna morötterna.

Blanda allt väl med vinge (OBS, vispa inte).

FÖR INFO:
Self Rising vetemjöl består av; Vetemjöl, vetestärkelse, bakpulver (E 500, E341, E450), mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).
Blanda själv: 1000 g vetemjöl, 35-40 g bakpulver, 20 g salt, ev. extra vetestärkelse. Blanda noggrant samman och sikta.

Tillvägagångssätt Avbakning i kapsel 45x60x3 cm

Sätt ugnen på 165-175°C.

Smörj en ca. 45x60 cm stor form med kant med ett tunt lager olja.

Klä sedan formen med ett bakplåtspapper.

Stryk ut morotssmeten i formen, ca.2,5-3 cm tjockt.

Baka av i 165-175°C i varmluftsugn, ca 45-50 minuter. Kakan ska kännas luftig och lätt när den tas ut. Beroende på vilken ugn du har så kan baktiden variera.

Låt svalna helt i kyl innan portionering. Det blir 108 st á 5x5 cm

Frosting med citron, lime och vanilj - Räcker till ovanstående kapsel

Smält Vegan Choc Vit försiktigt i microvågsugnen.

Vispa upp samtliga ingredienser utom Instant Vegan Gel & färskosten/uppvispad havregrädde.

Tillsätt Instant Vegan Gel och mixa helt slät med en kraftig stavmixer.

Vänd försiktigt ner den veganska färskosten och blanda samman alt. vänd ner den uppvispade havregrädden (havregurten går bra att tillsätta både här och tidigare).

Bred ut frostingen över den kylskåpskalla morotskakan och garnera med rivet lime- och/eller citronskal samt ev. riven vit Vegan Choc.

Sätt kakan i kyl och låt frostingen stelna innan den skärs upp.

Frostingen blir fluffigare och känns något lättare med uppvispad havrevisp/havregrädde och den balanseras bra med naturell havregurt.
Bägge varianter fungerar mycket bra.

Saftig och smakrik morotskaka med frosting - 100% växtbaserad

Vi på ÅSÖ har tagit fram ett oerhört saftigt och välsmakande recept på den klassiska morotskakan med tillhörande frosting. Hela kakan är helt växtbaserad så fri från all mejeri och ägg. Självklart är det lätt att byta ut veganprodukterna mot mejeri och då får du ju kakan äggfri.

Hur som helst, den är gudomligt god.

Ikon 1 kapsel 45x60x3 cm
Ikon Emanuel Andrén & Jonas Hoffsten

Spara som favorit

Ingredienser

Kryddig och smakfull morotskaka

  • 2250 g Strösocker
  • 1080 g Basic Textur (Citrusfiber) art.nr ikonKöp
  • 900 g Finriven färsk morot
  • 750 g Vetemjöl, Self Rising
  • 690 g Rapsolja t.ex. med vegetabilisk smörsmak alt. solrosolja
  • 6 tsk Salt
  • Malda kryddor som Kanel, Muskotnöt, Vanilj & Zest från citrusfrukt

Frosting med citron, lime och vanilj - Räcker till ovanstående kapsel

  • 360 g Florsocker
  • 200 g Mjölkfritt Mat & Bakmargarin (vegan)
  • 200 g Basic Textur (Citrusfiber) art.nr ikonKöp
  • 340 g Felchlin, Vegan Choc Vit 38% art.nr ikonKöp
  • 2-3 st Zest och juice från citron eller lime. (1 citron eller 2 lime ger ca 80 g juice). Perfekt med 3 lime till detta recept.
  • 16-20 g Vaniljextrakt av bra kvalitet, gärna med vaniljkärnor i alt. lite vaniljpulver art.nr ikonKöp
  • 2-3 % Instant Vegan Gel (Det blir ca 22-30 gram) art.nr ikonKöp
  • 600* g *Växtbaserad "färskost" t.ex. Oatly På Mackan naturell alternativt 300 g uppvispad Oately Havrevisp blandad med 300 g Naturell havregurt
Köp Lägg alla ingredienser i varukorgen

Så här gör du:

Kryddig och smakfull morotskaka

Blanda samman rumstempererad BASIC Textur med oljan med en vinge.

Blanda samman kryddorna med strösockret. Det går åt rätt mycket kryddor.

Häll kryddsockerblandningen (ink saltet) ner i BASIC Textur och oljeblandningen.

Sikta mjölet och tillsätt det till ovanstående, tag även med de finrivna morötterna.

Blanda allt väl med vinge (OBS, vispa inte).

FÖR INFO:
Self Rising vetemjöl består av; Vetemjöl, vetestärkelse, bakpulver (E 500, E341, E450), mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra).
Blanda själv: 1000 g vetemjöl, 35-40 g bakpulver, 20 g salt, ev. extra vetestärkelse. Blanda noggrant samman och sikta.

Tillvägagångssätt Avbakning i kapsel 45x60x3 cm

Sätt ugnen på 165-175°C.

Smörj en ca. 45x60 cm stor form med kant med ett tunt lager olja.

Klä sedan formen med ett bakplåtspapper.

Stryk ut morotssmeten i formen, ca.2,5-3 cm tjockt.

Baka av i 165-175°C i varmluftsugn, ca 45-50 minuter. Kakan ska kännas luftig och lätt när den tas ut. Beroende på vilken ugn du har så kan baktiden variera.

Låt svalna helt i kyl innan portionering. Det blir 108 st á 5x5 cm

Frosting med citron, lime och vanilj - Räcker till ovanstående kapsel

Smält Vegan Choc Vit försiktigt i microvågsugnen.

Vispa upp samtliga ingredienser utom Instant Vegan Gel & färskosten/uppvispad havregrädde.

Tillsätt Instant Vegan Gel och mixa helt slät med en kraftig stavmixer.

Vänd försiktigt ner den veganska färskosten och blanda samman alt. vänd ner den uppvispade havregrädden (havregurten går bra att tillsätta både här och tidigare).

Bred ut frostingen över den kylskåpskalla morotskakan och garnera med rivet lime- och/eller citronskal samt ev. riven vit Vegan Choc.

Sätt kakan i kyl och låt frostingen stelna innan den skärs upp.

Frostingen blir fluffigare och känns något lättare med uppvispad havrevisp/havregrädde och den balanseras bra med naturell havregurt.
Bägge varianter fungerar mycket bra.

Kontaktuppgifter:

0120-844 60  -  www.aso.se  -  info@aso.se

Copyright © 2025 Åsö. Alla rättigheter reserverade.

Betala tryggt hos oss: Logotyper av Klarna, Visa, Mastercard

Logga in

Vill du handla som företagare eller privatperson?

Företag Privat