Meny Meny
Tårta med hjortron, vaniljmousse och praliné på mandelbotten
Tårta med hjortron, vaniljmousse och praliné på mandelbotten

Så här gör du:

Hjortronkompott

Koka försiktigt ihop hjortron, citron och socker.

Tillsätt gelatin.

Häll upp i Pavoni interiörform KE020, beräkna 200 g kompott per form.

Frys.

Mjukseg mandelbotten

Använd en 16 cm anslagsring och sätt en mindre ring i mitten som passar hålet på tårtformen. Spritsa ut smeten mellan ringarna, baka i 160 grader i cirka 16 minuter. Varje tårtbotten bör väga ca 120 g.

Mandelpraliné

Mixa mandel med socker och salt till en oljig massa.

Tillsätt mjölkchokladen och fortsätt mixa till en slät massa.

Spritsa pralinén i ett tunt lager på mandelbotten.

Vit vaniljchokladmousse

Väg upp chokladen i en skål.

Koka upp 216 g grädde och vaniljstång, låt dra cirka 15 minuter.

Koka upp igen och sila den över chokladen. Mixa slät.

Värm äggula och socker till 85 grader, vispa svalt.

Smält gelatin och tillsätt i blandningen.

Vänd ner ägg- och sockerblandningen i chokladen och vänd sist ner löst vispad grädde.

Fyll Pavoniformen Queen. Lägg i hjortroninteriören och avsluta med botten. Gör även kupoler av moussen och använd som dekor.

Glasera med valfri glaze och dekorera efter eget tycke och smak.

Tårta med hjortron, vaniljmousse och praliné på mandelbotten

Jennie Elmerfors

Driver egna företaget Bread & Sweets by Jennie i Västerås efter många år på Gateau i Stockholm. Årets konditor 2007, svarade för kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopstårta 2010. Gillar att överraska med spännande, oväntade smaker.

Ikon 4 tårtor, Pavoni silikonform 3D Cake Queen
Ikon Jennie Elmerfors

Spara som favorit

Ingredienser

Hjortronkompott

  • 600 g hjortron
  • 25 g citronpuré
  • 160 g socker
  • 15 g gelatinblad ikonKöp

Mjukseg mandelbotten

  • 150 g ägg
  • 180 g socker
  • 150 g mandelmjöl ikonKöp
  • 3 g citronzest

Mandelpraliné

  • 180 g rostad mandel
  • 1,5 g salt
  • 150 g socker
  • 90 g Felchlin Accra Lait 42 % ikonKöp

Vit vaniljchokladmousse

  • 216 g grädde
  • 1 st vaniljstång ikonKöp
  • 435 g Felchlin Edelweiss 36 % ikonKöp
  • 100 g äggula
  • 80 g socker
  • 12 g gelatinblad ikonKöp
  • 1100 g grädde
Köp Lägg alla ingredienser i varukorgen

Så här gör du:

Hjortronkompott

Koka försiktigt ihop hjortron, citron och socker.

Tillsätt gelatin.

Häll upp i Pavoni interiörform KE020, beräkna 200 g kompott per form.

Frys.

Mjukseg mandelbotten

Använd en 16 cm anslagsring och sätt en mindre ring i mitten som passar hålet på tårtformen. Spritsa ut smeten mellan ringarna, baka i 160 grader i cirka 16 minuter. Varje tårtbotten bör väga ca 120 g.

Mandelpraliné

Mixa mandel med socker och salt till en oljig massa.

Tillsätt mjölkchokladen och fortsätt mixa till en slät massa.

Spritsa pralinén i ett tunt lager på mandelbotten.

Vit vaniljchokladmousse

Väg upp chokladen i en skål.

Koka upp 216 g grädde och vaniljstång, låt dra cirka 15 minuter.

Koka upp igen och sila den över chokladen. Mixa slät.

Värm äggula och socker till 85 grader, vispa svalt.

Smält gelatin och tillsätt i blandningen.

Vänd ner ägg- och sockerblandningen i chokladen och vänd sist ner löst vispad grädde.

Fyll Pavoniformen Queen. Lägg i hjortroninteriören och avsluta med botten. Gör även kupoler av moussen och använd som dekor.

Glasera med valfri glaze och dekorera efter eget tycke och smak.

Kontaktuppgifter:

0120-844 60  -  www.aso.se  -  info@aso.se

Copyright © 2025 Åsö. Alla rättigheter reserverade.

Betala tryggt hos oss: Logotyper av Klarna, Visa, Mastercard

Logga in

Vill du handla som företagare eller privatperson?

Företag Privat