– Jag gör bara runda praliner, de är lätta att hantera och kan dekoreras på så många sätt; doppas i choklad, rullas i pulver, polkakross och hackade nötter, säger Christina Ekros Buckley på Gränna Choklad. Som grund använder hon tryffelkulor från Åsö och kan därmed ha fokus på fyllningar och dekorer.

Christina grundade Gränna Choklad 2007, efter att ha flyttat hem från Australien med familjen.

– Inför starten hade jag min första kontakt med Åsö, som tipsade mig om att gå kurs hos Anicka Larsson på Handgjort Stockholm och Martin Isaksson på Chokladfabriken.

2021 tillkom polkagrisar i sortimentet. Då tog Christina över Axels Polkagriskokeri vid infarten till Gränna. Men inte nog med det – hon startade också butik i Asecs köpcenter i Jönköping.

– Då hade jag först haft pop up-butik till jul ett par gånger, säger hon. Nu finns vi här permanent i perfekt läge nära entré B och har öppet alla dagar i veckan.

Chokladen produceras nu i anslutning till butiken.

– Utöver praliner gör vi också våra populära bräck i många olika varianter, chokladkakor och klubbor för drickchoklad.

 

Bilderna ovan: Gränna Choklad har 30 olika praliner i sortimentet. Gränna-pralinen med polkakross är en av storsäljarna.

 

RECEPT: ÄPPLEGLÖGGSTRYFFEL
Christina Ekros Buckley bjuder på ett läckert pralinrecept med höstkänsla. Hon använder helst lokalproducerad glögg från Rudenstams i Gränna.